Geschiedenis van de Pernisser Broeder
In Pernis en omliggende gebieden is “Broeder met kaneelpapje” een gerecht met diepe wortels. Recepten voor dit broodgerecht worden vaak al generaties lang doorgegeven. Broeder is een variant op Jan in de zak, poffert en ketelkoek. De basis van deze gerechten is een simpel beslag van bloem, gist en rozijnen, dat in een broederzak wordt gekookt. Het brood wordt vervolgens in plakken gesneden en traditioneel geserveerd met stroop.
In Pernis geeft men echter op twee manieren een unieke draai aan dit gerecht. In de eerste plaats door het niet te koken, maar te bakken in een braadpan (in vroeger tijden op een petroleumstel). In de tweede plaats door het te serveren met een kaneelpapje, in plaats van stroop. Dit kaneelpapje, gemaakt met melk, suiker en kaneel, voegt een warme, zoete smaak toe. Leuk feit is dat het kaneelpapje door sommigen een “zusterpapje” of "smul" wordt genoemd, als tegenhanger voor de mannelijke naam van de broeder.
Pernisser Broeder is een belangrijk onderdeel van de lokale culinaire cultuur. Nog steeds is het een gerecht dat met trots op tafel wordt gezet tijdens familiebijeenkomsten en speciale gelegenheden.
Bron: Wikipedia