Pernisser Broeder


IMG 3967

Pernisser Broeder met het traditionele kaneelpapje ('zusterpapje')

Geschiedenis van de Pernisser Broeder

In Pernis en omliggende gebieden is “Broeder met kaneelpapje” een gerecht met diepe wortels. Recepten voor dit broodgerecht worden vaak al generaties lang doorgegeven. Broeder is een variant op Jan in de zak, poffert en ketelkoek. De basis van deze gerechten is een simpel beslag van bloem, gist en rozijnen, dat in een broederzak wordt gekookt. Het brood wordt vervolgens in plakken gesneden en traditioneel geserveerd met stroop.

In Pernis geeft men echter op twee manieren een unieke draai aan dit gerecht. In de eerste plaats door het niet te koken, maar te bakken in een braadpan (in vroeger tijden op een petroleumstel). In de tweede plaats door het te serveren met een kaneelpapje, in plaats van stroop. Dit kaneelpapje, gemaakt met melk, suiker en kaneel, voegt een warme, zoete smaak toe. Leuk feit is dat het kaneelpapje door sommigen een “zusterpapje” of "smul" wordt genoemd, als tegenhanger voor de mannelijke naam van de broeder.

Pernisser Broeder is een belangrijk onderdeel van de lokale culinaire cultuur. Nog steeds is het een gerecht dat met trots op tafel wordt gezet tijdens familiebijeenkomsten en speciale gelegenheden.

Bron: Wikipedia

IMG 6239

Onaangesneden Pernisser Broeder

Ingrediënten Pernisser Broeder

500 gram zelfrijzend bakmeel
16 gram (vanille) suiker
½ theelepel zout
250 gram krenten
Ongeveer 400 milliliter melk
4 eetlepels bak- en braadboter of (gezouten) roomboter

Ingrediënten kaneelpapje

300 milliliter melk
50 gram suiker
½ theelepel kaneelpoeder
3 eetlepels bloem of 1,5 eetlepel maizena

Benodigdheden

Beslagkom, garde, gietijzeren braadpan, sudderplaatje (optioneel)

Recept voor Pernisser Broeder

  1. Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom. Voeg beetje bij beetje de melk toe, terwijl je goed roert met een garde. Het moet een dik beslag worden. Mogelijk heb je wat meer of minder melk nodig.
  2. Verwarm twee eetlepels bak- en braadboter of (gezouten) roomboter in de braadpan en laat dat bruin worden. Giet het beslag in de pan en zet die op een sudderplaatje of op het kleinste pitje, met de deksel erop.
  3. Laat de Broeder 30 minuten op een zo laag mogelijk vuur sudderen. Het beslag moet wel garen, maar de Broeder moet zeker niet verbranden. Rustig aan, dus! Na 30 minuten moet de bovenkant van de Broeder net droog zijn.
  4. Doe ruim bak/braadboter of roomboter op de bovenkant van de Broeder en keer hem met behulp van een bord of deksel. Leg de Broeder terug in de pan. Laat de Broeder weer 30 minuten garen op een laag vuur.

Recept voor het kaneelpapje

  1. Maak het papje door 300 milliliter melk aan de kook te brengen.
  2. Maak ondertussen de suiker, kaneel en bloem of maïzena aan met een beetje koude melk.
  3. Toevoegen wanneer de melk kookt. Roer dit goed door en laat minimaal 2 minuten doorkoken op een laag vuur.

Je Pernisser Broeder en kaneelpapje zijn klaar! Snijd de Broeder in plakken en serveer warm met het kaneelpapje ernaast of eroverheen.

Serveersuggesties

  • Laat de Broeder afkoelen en serveer 'm de dag erna met boter en suiker.
  • In plaats van het kaneelsausje kun je Pernisser Broeder ook opdienen met stroopsaus.
  • Soms wordt Pernisser Broeder bereid met spek. Voeg daarvoor blokjes ontbijtspek of rookspek toe aan het beslag.
  • Je kunt de melk en boter vervangen door plantaardige varianten voor een lactosevrije Broeder.
IMG 6242

Een plak Pernisser Broeder met kaneelpapje

Heb je vragen over het recept van de Pernisser Broeder? Of wil je je eigen familierecept en/of verhalen over Pernisser Broeder delen? Stuur dan een mail naar oudheidkamerpernis@hotmail.com.