Het dorp Pernis


Pernis is een dorp in de gemeente Rotterdam in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, tussen de havens. Het dorp telt 4749 inwoners (1 januari 2008) en heeft een oppervlakte van 1,6 km². Vanwege de geringe grootte was Pernis geen volwaardige deelgemeente, maar had het wel een eigen wijkraad. Sinds maart 2010 is ook Pernis een deelgemeente van Rotterdam geworden.

Pernis heeft zijn dorpse karakter zeer goed weten te behouden. Van de bevolking bestaat slechts 7% uit niet-westerse allochtonen.

Pernis ontstond waarschijnlijk in de dertiende eeuw en werd pas in 1934 geannexeerd door de gemeente Rotterdam. Het was van oudsher een boerendorp. Vanaf de negentiende eeuw kende het ook een bloeiende zalmvisserij. In de achttiende eeuw ontstond de zeevisserij waarvan de vissers tot aan IJsland voeren. Op de top van de visserij voeren er 22 Pernisse sloepen.

Vanaf de jaren dertig werden rond het dorp havens aangelegd, eerst de Eemhaven aan de oostkant en later de Eerste en Tweede Petroleumhaven aan de westkant. Kenmerkt de Eemhaven zich door containersoverlag, de Petroleumhavens worden gedomineerd door de petrochemische industrie met verschillende olieraffinaderijen, o.a. van Shell Pernis. Hierdoor is het dorp ook landelijk bekend.

Lange tijd lag Pernis vrij geïsoleerd ten opzichte van de stad. De verbinding met Rotterdam werd vnl. onderhouden door de Pernisserboot die een keer of 6 per dag tot 'De Boompjes' (dichtbij de Willemsbrug) voer en ook aanlegde in Schiedam en Delfshaven. Bij de annexatie door Rotterdam kwam er een R.E.T. busdienst, lijn F, die via toenmalig buurtschap De Heij en De Heijplaat rond de Waalhaven naar Charlois reed, waar men kon overstappen op tram 2 die de hele stad doorging tot station D.P. (Delftse Poort), het huidige C.S.. In 2002 werd het metrostation Pernis geopend aan de nieuw aangelegde Beneluxlijn, onderdeel van de Calandlijn. Hierdoor is de reistijd naar het centrum van de stad teruggebracht tot minder dan 20 minuten.

Geïnteresseerd? Klik hier voor de adresgegevens en openingstijden.